מידע בנושא שכירות בצל המלחמה
- Eliel Viseman
- לפני 11 דקות
- זמן קריאה 2 דקות
נושא השכירות בתקופת מלחמת "חרבות ברזל" "ועם כלביא" עורר שאלות רבות, בעיקר בנוגע לתשלום דמי שכירות במהלך פינוי אזרחים מבתיהם וכן בתקופת שיקום של נכסים שנפגעו. אף שעדיין לא ניתנה פסיקה מחייבת בנושא, ולא התקבלה החלטת ממשלה, כבר ניתן לזהות כיווני פרשנות בעקבות מקרים שונים בשטח וניסיון מעשי שנצבר במפגש עם שוכרים ומשכירים.
"חרבות ברזל" - שכירות בתקופת הפינוי
במהלך המלחמה פונו תושבים רבים בדרום ובצפון, רבים מהם שוכרי דירות. עלה ויכוח האם יש להחיל את הוראות חוק השכירות והשאילה, תשכ"ה–1971, ובפרט סעיף 15 לחוק, או שמא יש לראות בהנחיות הפינוי והפיצוי מתווה חלופי, היוצר הלכה למעשה פרשנות משפטית נפרדת מהחוק.
נכון למועד כתיבת שורות אלו, לא ניתן פסק דין המבהיר כיצד יש לפעול. עם זאת, בשטח ניכרת מגמה: שופטים ורשמים בדיונים בבתי משפט השלום ותביעות קטנות ממליצים לצדדים להגיע לפשרה, שבמסגרתה ישולמו דמי השכירות במלואם גם במהלך תקופת הפינוי ו/או סכום מוסכם שיהווה פשרה לפיצוי ראוי של המשכיר, המלצות אלו נסמכות, בין היתר, על פרשנות שלפיה מתווה הפינוי והפיצוי נועד לאפשר לשוכרים להמשיך לעמוד בהתחייבויותיהם, ובכללן תשלום דמי שכירות.
עמדה זו אף קיבלה ביטוי בפרסומים של נציגי מס רכוש, ובתשובות שניתנו לשאלות ציבוריות בנושא שכירות לאחר פגיעה במבנה. ראו דיון שהתקיים בוועדת הכספים ביום 1.7.2024 נאמר:
"חשבנו שהמדינה נתנה מענה – מצד אחד ניתנו מענקים והמשכנו לשלם למעסיקים את השכר, וחשבנו שנסגר המעגל. אנחנו מבינים שזה אירוע מורכב ומתמשך, עם השלכות על שוק השכירות, ואנחנו נמצאים בדיונים עם משרד האוצר".
אסף וקסלר, אגף התקציבים במשרד האוצר, הוסיף:
"יש פה אירוע מאוד מורכב – משפטית, כלכלית, משקית. המדינה סיפקה פתרון ראשוני של שהייה במלונות, אך רואה לנכון שהשוכר, המקבל פיצוי מהמדינה, ימשיך לשלם למשכיר ויגיע עמו להסדרה".
כלומר, פינוי באמצעות מתווה פיצוי – בין אם במלונות ובין אם באכלוס עצמי – נועד לאפשר לשוכר לשאת בהתחייבויותיו, ובכללן תשלום שכר הדירה.
שכירות במקרה של פגיעה במבנה – "חרבות ברזל" "עם כלביא"
במקרה של פגיעה בנכס, הפרשנות זהה למקרה של פינוי, השוני הוא הגורם המשלם, בעת תקופה שאינה תקופת פינוי, הנושא בתשלום הינו מס רכוש אשר צפוי לשלם פיצוי לשוכר עבור תקופת השיקום בכפוף לתוקף הסכם השכירות, וזאת בתנאי שהשוכר ממשיך לשלם למשכיר דמי שכירות, כן גם אם הנכס אינו ראוי לשימוש.ראו, כי במקרים בודדים למדנו ממפגש עם שוכרים ומשכירים בשטח, כי תשלום בוצע ישירות למשכיר בעקבות ביטול חוזה באופן חד-צדדי על ידי השוכר, כלומר השוכר אינו קיבל כל פיצוי.
המלצות לדרך עבודה :
היות והמצב המשפטי טרם הוכרע, יש לנקוט זהירות, ולהבין כי כל צד לפרשנות שנבחר עתה אינו חד משמעי לכן, במקרים של מחלוקת, הגעה לפשרה מוסכמת בין הצדדים, בדומה למקרים שפורטו לעיל, עשויה להיות הפתרון הנכון בשלב זה, לדוגמה רבים מהשוכרים והמשכירים העידו כי במקרים רבים הגיעו הצדדים לפשרות, שבהן הוגדר תשלום חלקי בגין תקופת אי-השימוש בדירה, ולעיתים תוארה התקופה כ"אחסון ציוד" של השוכר במושכר.
📞 צריכים ליווי משפטי?
אנחנו כאן כדי לעזור – גם בתקופה הזו.
האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי, העושה שימוש במידע עושה זאת על דעת עצמו בלבד.

.